Skattemelding for næringsdrivende: Tips fra en regnskapsfører

Vi har snakket med Tonje Edvardsen, statsautorisert regnskapsfører i Askus Nord AS, som deler sine beste råd til næringsdrivende, gründere og enkeltpersonforetak før innlevering av skattemeldingen.

Tonjes beste tips for å levere skattemelding

– Start tidlig! Mange venter for lenge, og da kan det bli vanskelig å få hjelp i tide, sier Tonje. Ved å komme i gang tidlig får du bedre oversikt og mindre stress. Har du en god rutine og orden på alle viktige dokumenter og bilag gjennom året, slipper du å bruke tid på å innhente dette, eller i verste fall miste fradragsretten.

Det er med andre ord ikke lurt å vente til dagen før med dette arbeidet. Skattemeldingen er for mange næringsdrivende avansert, men det er ikke noe du i tillegg trenger å miste nattsøvnen over.

-Det er mange som utsetter dette, og da har kanskje ikke regnskapsfører eller Skatteetaten kapasitet til å svare på spørsmål i tide, eller bistå med innsendingen, forteller Tonje.

Viktige frister

Alle næringsdrivende må levere skattemelding, dette gjelder både for deg som har enkeltpersonforetak eller AS. Fristen er vanligvis 31. mai, men i 2025 er fristen 02. juni fordi 31. mai faller på en lørdag. Likevel anbefales det at du leverer i god tid før fristen.

Hva er skattemeldingen?

Skattemeldingen skal oppsummere alle aktivitetene du hadde året før – inntekter, utgifter, kjøp, salg, eiendeler og gjeld. Altså skal skattemeldingen du leverer innen 31.05.25 oppsummere all aktivitet for 2024.

Alle med enkeltpersonforetak må levere skattemelding. Dersom du har en omsetning under 50 000 kr, kan du levere en forenklet skattemelding. Det leveres en samlet skattemelding med opplysninger om deg som privatperson og dine næringsopplysninger.

– Husk: Omsetning er inntektene før fradrag. Etter fradragene snakker vi om resultatet. Resultatet kan være et over- eller underskudd. Har du overskudd, skatter du av det. Har du underskudd, kan du samme år få fradrag på annen alminnelig inntekt, og/eller fradrag følgende år, forklarer Tonje.

Husk å føre fradrag på skattemeldingen

Fordi du kun betaler skatt av overskuddet i virksomheten, er det viktig å få med fradragene du har krav på. Fradrag for relevante kostnader og utgifter reduserer overskuddet – og dermed reduseres skatten.

Typiske fradrag for enkeltpersonforetak:

  • Telefon og internett
  • Forsikringer, pensjon, kontingenter
  • Programvare og markedsføring
  • Utstyr og eiendeler
  • Reise og kjøregodtgjørelse
  • Hjemmekontor
  • Oppstartskostnader


– Det er viktig at kostnadene det kreves fradrag for er relevant for driften. En grei huskeregel er at dersom vareinnkjøpet er direkte knyttet til salgene, eller er med på å bidra til at foretaket genererer inntekter (driftskostnader) kan du få fradrag for det, sier Tonje.

Hvor mye får du i fradrag?

Inntektsfradrag gir fradrag i selskapets skattbare inntekt/overskudd – ikke i selve skattebeløpet. Fradrag i inntekten gjør at man ender opp med å betale mindre skatt, ettersom man bare betaler skatt basert på resultatet til selskapet.

Fradrag reduserer skattepliktig overskudd, ikke selve skattebeløpet direkte.

  • AS: Betaler 22% skatt av overskuddet
  • Enkeltpersonforetak: Skatteprosenten varierer mellom 33% og 50,6%. Fradragseffekt kan derfor regnes til omtrent 40 % av overskudd

Bruk regnskapsprogram

Et regnskapsprogram gir deg bedre kontroll og enklere innlevering. – Vi bruker for eksempel Tripletex i Askus Nord og ved å bruke disse systemene kan du ha en løpende kontroll gjennom året, og når skattemeldingen skal leveres, vil det meste allerede være på plass. Det vil da være lite som må til for at skattemelding er helt klar for innlevering, sier Tonje.

Mange regnskapsprogram har nå også integrerte løsninger for årsregnskap.

Rekker du ikke fristen for skattemeldingen? Søk utsettelse.

Rekker du ikke fristen, kan du søke utsettelse – men det må gjøres før 31. mai. Dette gjelder både enkeltpersonforetak, AS og utenlandske næringsdrivende med virksomhet i Norge.

– Fristen 31. mai er absolutt, det er ikke mulig å søke etter at fristen er gått ut så om du er usikker ville jeg søkt for sikkerhets skyld.

Begynn i dag!

Har du ikke begynt med skattemeldingen ennå? Da er det på tide! Finn frem tallene dine, gå gjennom utgiftene – og søk hjelp om du trenger det. Skattemeldingen blir mye enklere med god struktur og riktige verktøy. På Skatteetatens hjemmeside finner du håndboken «Skatte-ABC» som kan være til god hjelp og gir en god oversikt over gjeldende rett.

Og husk, skulle du oppdage feil i innsendt skattemelding, har du mulighet til å endre skattemeldingene for de tre siste inntektsårene.

Vil du som gründer ha rådgiving? Da står vi i Pro Barents klare til å hjelpe deg.

Ikke nøl med å ta kontakt – det finnes gode løsninger, og du trenger ikke gjøre alt alene!

Syns du dette var interessant lesing? Sjekk ut disse artiklene også!

Mårrakaffe og kickstart med Pro Barents

Med Mårrakaffe og kickstart inviterer Pro Barents til en uformell og hyggelig start på dagen for deg som har en idé i magen, er nysgjerrig på hva andre jobber med, eller bare har lyst på en god samtale med engasjerte folk i nærmiljøet.

Les mer >>

Etablerer besøksgård i Akkarfjord

Les om Cafe Sårbar, et givende prosjekt vi jobber med. I Akkarfjord på Sørøya etableres det nå en besøksgård hvor det legges opp til aktiviteter for demente og andre er i en sårbar gruppe

Les mer >>

Barentsdykk søker administrativ leder

Barentsdykk, en av Nord-Norges ledende aktører innen dykker- og undervannstjenester, har valgt å flytte virksomheten sin med 16 ansatte fra Mehamn til Hammerfest. De ser nå frem til å styrke sin posisjon i regionen og søker etter flere ansatte.

Les mer >>